Mixed media – μίνι λεύκωμα διακοπών

Ημερολόγιο, λεύκωμα, άλμπουμ, τετραδιάκι, σημειωματάριο δεν ξέρω πώς ακριβώς να το περιγράψω στα ελληνικά -στα αγγλικά όλα αυτά λέγονται journal νομίζω- πάντως αυτό εδώ το mixed-media δημιούργημα είναι η χαρά του “χαρτόφιλου” ή αλλιώς του ανθρώπου που αγαπάει το χαρτί σε όλες του τις εκδοχές και τις κατασκευές με αυτό. Επίσης το μικρό αυτό λεύκωμα (νομίζω αυτός είναι τελικά ο πιο ταιριαστός ελληνικός όρος) είναι η χαρά του συλλέκτη στιγμών και αναμνήσεων αλλά και του γραφέα ή καλλιγράφου. Ναι, όλα αυτά, σε αυτό το μικρό αυτοσχέδιο τετράδιο που δεν ξέρω πόσο μπορώ να καθοδηγήσω στην κατασκευή του, θα δοκιμάσω απλά να πω το πώς το εμπνεύστηκα και το έφτιαξα εγώ.

Η αφορμή

Τον καλοκαιρινό μαραθώνιο δημιουργικότητας της in my closet τον ξέρετε; Αν όχι, να τον μάθετε παρακαλώ και να πάρετε και μέρος (προλαβαίνετε και φέτος). Εσείς που τον ξέρετε γνωρίζετε ήδη πως φέτος η γενναιόδωρη και ανήσυχη Άννα τον μοιράζεται με άλλες blogger (τιμή μου να ανήκω στο team) και τον χορό άνοιξε η αγαπημένη mindspinfabrica με μια πολύ ωραία αποστολή: τις στάμπες που πολύ ωραία τις συνδύασε στην περιγραφή της με τη λέξη “χνάρι”.

Η έμπνευση

Αυτό για μένα έκανε το κλικ: Ίχνη καλοκαιριού=αναμνήσεις καλοκαιρινές, ανακατωμένες στο χρόνο (εξάλλου ο χρόνος είναι τόσο σχετικός, ειδικά όταν πρόκειται για καλοκαίρια). Αν και για να είμαι ειλικρινής η πρώτη-πρώτη σκέψη ήταν να σταμπώσω κάτι με τον πάτο μιας σαγιονάρας (από τα πολύ δυνατά καλοκαιρινά σύμβολα) κάτι που ήθελα να κάνω καιρό.

Το εξωτερικό

Είχα και κάτι παλιές σαγιονάρες bennetton με πάτο ανάγλυφο που θύμιζε κύμα και ήρθαν κουτί! Άσπρισα ελαφρώς λοιπόν, με αραιωμένο gesso δύο κομμάτια γκρι, σκληρό χαρτόνι και για να κάνω το φόντο πιο καλοκαιρινό κόλλησα και δυο κομμάτια από χάρτη -με ατλακολ, κρυσταλλιζέ φυσικά (μην ξεχνιόμαστε!). Στη συνέχεια με ένα χρώμα κιμωλίας που είχα πάρει για δοκιμή στάμπωσα με τον πάτο της σαγιονάρας. Κάλυψα τον πάτο με μια στρώση χρώματος (και το ακρυλικό μια χαρά κάνει, αλλά προσοχή μην αραιώνετε το χρώμα, πρέπει να είναι πηχτό αλλιώς απλώνει πάνω στην επιφάνεια και δεν βγαίνει καλά η στάμπα).

Η προετοιμασία του χαρτονιού και το στάμπωμα με τη σαγιονάρα, τα δαχτυλικά αποτυπώματα που έγιναν σε μία εκδοχή ψαράκια (εδώ είναι πριν τις λεπτομέρειες με τα μαρκαδοράκια) και σε μια άλλη νησιά στον φανταστικό χάρτη των καλοκαιριών μου.
Η προετοιμασία του χαρτονιού και το στάμπωμα με τη σαγιονάρα, τα δαχτυλικά αποτυπώματα που έγιναν σε μία εκδοχή ψαράκια (εδώ είναι πριν τις λεπτομέρειες με τα μαρκαδοράκια) και σε μια άλλη νησιά στον φανταστικό χάρτη των καλοκαιριών μου.

Στη συνέχεια πειραματίστικα με τα δαχτυλικά αποτυπώματα χεριών και ποδιών. Των χεριών τα μετέτρεψα σε ψαράκια με λίγες παραπάνω λεπτομέριες και με τα τέλεια μαρκαδοράκια με glitter της Pentel που τα έχω πάρει από την Πελαζί. Των ποδιών τα άφησα έτσι έντονα πορτοκαλιά, σκιάζοντάς τα μόνο λίγο για να τα τονίσω. Νομίζω πως εκτός από δάχτυλα θα μπορούσαν να μοιάζουν και σα νησιά μέσα στη θάλασσα.

Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και το ανάπτυγμα του λευκώματος που διπλώνει σαν βεντάλια.
Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και το ανάπτυγμα του λευκώματος που διπλώνει σαν βεντάλια.

Το εσωτερικό

Για τις εσωτερικές σελίδες έκοψα δύο μακρόστενα χαρτιά, λίγο σκληρά (ζητείστε κόλλες 35×50 για ελεύθερο σχέδιο τύπου Schoeler). Το φάρδος (ή η μικρή διάσταση) ήταν λίγο μικρότερο από το ύψος του εξωφύλλου ενώ το μήκος του χαρτιού ήταν τα 50 εκατοστά του φύλλου. Δίπλωσα σαν βεντάλια το χαρτί έτσι ώστε να χωράει στο εξώφυλλό μου και κόλλησα την πρώτη σελίδα στο εσώφυλλο. Κολλήστε το από την αρχή για να μην μπερδευτείτε για το ποιες σελίδες θα διακοσμήσετε. Κόβοντας μια δεύτερη λωρίδα χαρτιού ή και μια τρίτη και κολλώντας τις μεταξύ τους μπορείτε να επιμηκύνετε όσο θέλετε το εσωτερικό του λευκώματος.

Το περιεχόμενο

Και τώρα αρχίζει το παιχνίδι: Βάλτε μπρος την καλοκαιρινή σας διάθεση και τις παιδικές, αναμνήσεις. Θυμηθείτε πώς μετρούσατε τα καλοκαίρια: με τα μπάνια, τα παγωτά, τη γραμμή του μαγιώ, κι αργότερα σαν φοιτητές το πόσα νησιά επισκεφτήκατε, με πόσα φέρυ-μποτ ταξιδέψατε, σε πόσα camping διανυκτερεύσατε. Κάντε λίστες με όλα αυτά σε κάποιες σελίδες και βρείτε υλικό δικό σας ή από περιοδικά και αλλού για να τις διακοσμήσετε. Κάντε τσεπούλες ή θηκούλες για να φυλάξετε εισιτήρια, άμμο, κοχυλάκια κι άλλα αναμνηστικά.

Λίστες για το σε πόσα νησιά έχεις πάει, πόσα παγωτά έχεις φάει, πόσα μπάνια έχεις κάνει...
Λίστες για το σε πόσα νησιά έχεις πάει, πόσα παγωτά έχεις φάει, πόσα μπάνια έχεις κάνει…

Χρησιμοποιήστε άλλα υλικά για να σταμπώσετε ή σφραγίδες για να δημιουργήσετε φόντο ή να διακοσμήσετε κάποιες σελίδες. Προσπαθήστε τα υλικά αυτά να έχουν κάποια σχέση με καλοκαίρι. Εγώ χρησιμοποίησα στάμπες από μεταλλικά, οδοντωτά καπάκια αναψυκτικών ή μπύρας (αν μετριούνται, κάντε και μια λίστα με τις μπύρες που ήπιατε!!!)

Αριστερά: Διακόσμηση των σελίδων με διάφορες σφραγίδες, αλλά και με αυτοσχέδιες όπως τα καπάκια αναψυκτικών ή μπύρας (μέση). Δεξιά: τα παράθυρα των φακέλων από λογαριασμούς κάνουν πολύ ωραίες θηκούλες για να κρατήσουμε διάφορα καλοκαιρινά αναμνηστικά. Απλά κόψτε τα με ένα περιθώριο ένα-δύο εκατοστών και κολλήστε το περιθώριο αυτό στη σελίδα σας με atlacol ή uhu stick
Αριστερά: Διακόσμηση των σελίδων με διάφορες, έτοιμες σφραγίδες, αλλά και με αυτοσχέδιες όπως τα καπάκια αναψυκτικών ή μπύρας (μέση). Δεξιά: τα παράθυρα των φακέλων από λογαριασμούς κάνουν πολύ ωραίες θηκούλες για να κρατήσουμε διάφορα καλοκαιρινά αναμνηστικά. Απλά κόψτε τα με ένα περιθώριο ένα-δύο εκατοστών και κολλήστε το περιθώριο αυτό στη σελίδα σας με atlacol ή uhu stick.

Σε κάποια σελίδα βρήκε τη θέση του ένα σκίτσο κι ένα ποίημα χαρισμένα κι εμπνευσμένα από ένα ξεχωριστό καλοκαίρι πριν χρόνια, ενώ κάπου αλλού συνδυάστηκαν μια φωτογραφία από τα ίχνη των ποδιών μου στη βρεγμένη άμμο, ένα, αποξηραμένο σε πρέσα, λουλούδι- χωνάκι (νομίζω ανθίζουν το καλοκαίρι) και απόκομμα από μια επιστολή μιας αμερικανίδας φίλης που γνώρισα πριν χρόνια σε ένα καλοκαιρινό workcamp στη Γαλλία.

Αριστερά, μια κάρτα από το flow book στερεώθηκε με λίγη washi tape και δεξιά φτιάχτηκε ένα κολλάζ με τη φωτοτυπία μιας φωτογραφίας με χνάρια στην ακροθαλασσιά , ένα πρεσαρισμένο λουλούδι, ένα τμήμα από ένα σταμπωμένο χαρτί με οδοντωτά καπάκια αναψυκτικού, κι ένα απόσπασμα από την αλληλογραφία με μια καλοκαιρινή γνωριμία.

Μια άλλη σελίδα δημιουργήθηκε από μια φωτογραφία μου ενώ κοιμάμαι στο κατάστρωμα ενός πλοίου με sleeping bag, carry mat και σκηνές γύρω τριγύρω. Κόλλησα τη φωτοτυπία της φωτογραφίας ασπρόμαυρη, τη λέρωσα με το κατακάθι του ελληνικού που είχα μόλις πιει για να πάρει μια παλαιωμένη αίσθηση και έγραψα γύρω της, δημιουργώντας μια κορνίζα, λέξεις που μου θυμίζουν καλοκαίρι και πάλι με τα χρωματιστά μαρκαδοράκια μου.

Η ασπρόμαυρη φωτοτυπία μιας φωτογραφίας "λερώθηκε¨,με καφέ και πλαισιώθηκε με λέξεις που θυμίζουν καλοκαίρι γραμμένες με χρωματιστά μαρκαδοράκια.
Η ασπρόμαυρη φωτοτυπία μιας φωτογραφίας “λερώθηκε” με καφέ και πλαισιώθηκε με λέξεις που θυμίζουν καλοκαίρι γραμμένες με χρωματιστά μαρκαδοράκια.

Ένα εισιτήριο από μια από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές συναυλίες που έχω πάει στο λόφο της Σάνη συνδυάστηκε σε μια άλλη σελίδα με ένα σκιτσάκι από ένα αυτοκινητάκι που είχα κάνει, παραπομπή στις καλοκαιρινές αποδράσεις στη Χαλκιδική με το αυτοκίνητο.

Το εισιτήριο από μια αξέχαστη συναυλία κολλήθηκε μαζί με μια μικρή ζωγραφιά ακοαρέλλας.
Το εισιτήριο από μια αξέχαστη συναυλία κολλήθηκε μαζί με μια μικρή ζωγραφιά ακουαρέλλας.

Tips

Γενικά βοηθάει πολύ αν είστε από αυτούς που κρατάνε αναμνηστικά χαρτάκια και αποκόμματα αλλά και αν όχι μπορείτε να δουλέψετε πιο εικαστικά, χρωματίζοντας με ακουαρέλλες ή ζωγραφίζοντας και σκιτσάροντας -αν το έχετε- ή καλλιγραφώντας. Οι δυνατότητες είναι άπειρες, σημασία έχει το λεύκωμα να έχει το δικό σας προσωπικό στίγμα και άρωμα από τα δικά σας καλοκαίρια.

Τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: κολλάζ, ζωγραφική, καλλιγραφία, σκίτσο, πατίνες για να “λερώσετε” τα χαρτιά και τις εικόνες.

Στοιχεία που μπορείτε να ενσωματώσετε: Φωτογραφίες δικές σας ή άλλες, αποκόμματα, εισιτήρια, αποδείξεις, ποιήματα, σημειώματα, διάφορα διακοσμητικά χαρτιά, φακελάκια, κουρελάκια, άμμο, φύλλα και λουλούδια αποξηραμένα και πρεσαρισμένα, κομμένες λέξεις από περιοδικά και βιβλία, καρτ-ποστάλ, αποκόμματα από επιστολές, γραμματόσημα, κορδέλες, αυτοκόλλητα και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Είναι πολύ ωραίο η κάθε σελίδα να λέει μια μικρή ιστορία, να αποτελεί το οπτικό χνάρι μιας δικής σας ανάμνησης, ενός ή πολλών καλοκαιριών ή να περικλείει δικά σας καλοκαιρινά σύμβολα. Βάλτε μέσα ρομαντισμό, χιούμορ, τρέλλα, παιδικότητα, ό,τι ταιριάζει σε εσάς. Μη φοβηθείτε να βάλετε ακόμα και τη μελαγχολία που συχνά ξετρυπώνει μέσα στα καλοκαίρια μας. Εκφραστείτε, θυμηθείτε, περικλείστε και εξωτερικεύστε με αγάπη τις στιγμές που ζήσατε, ζείτε και επιθυμείτε να ζήσετε μέσα από μικρά, ασήμαντα, φθαρτά στοιχεία που έχουν όμως τη δύναμη να κρατήσουν μέσα μας ζωντανά κομμάτια αυτής της τόσο απρόβλεπτης, πολλά υποσχόμενης εποχής.

4 thoughts on “Mixed media – μίνι λεύκωμα διακοπών

 1. Μπράβο Ανθή. Από τις πιο ωραίες συμμετοχές. Αυτό που μου αρέσει στο αλμπουμ είναι πως δεν αποτελεί μόνο εφαρμογή τεχνικών αλλά αποτυπώματα συναισθημάτων, αναμνήσεων και μπορείς αφήνοντας κενές σελίδες να το γεμίζεις κάθε χρόνο με νέα χνάρια. Ένα ημερολόγιο των καλοκαιριών της ζωής μας. Εξαιρετικό!

  Liked by 1 person

  1. Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα, μού αρέσει πολύ αυτό που λες, όντως τα αντικείμενα, τα υλικά, ακόμα και τα πιο ασήμαντα αποτυπώνουν αναμνήσεις. Να είσαι καλά για την έμπνευση που μάς έδωσες!

   Like

 2. Το πιο ωραίο άλμπουμ για κάθε εποχή, όχι μόνο για καλοκαίρι!
  Θα προσπαθήσω να το κάνω για τις εγγονές μου για να μάθουν να μαζεύουν αναμνηστικά όπου κι αν πάνε.
  Αυτό με τα παράθυρα των φακέλων με άφησε με το στόμα ανοικτό 😲😲😲😲😲
  Αρχίζω άμεσα το μάζεμα 😁😁😁
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

  Liked by 1 person

  1. Ευχαριστώ πολύ Ρένα, χαίρομαι τόσο που σού άρεσε και ναι, νομίζω μπορεί να δουλευτεί πολύ ωραία με παιδιά. Να περνάτε όμορφα και καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s